От днес за срок от 30 дни на територията на област Бургас се въвеждат следните противоепидемични мерки: засилен филтър в яслите, детските градини и социалните домове за възрастни и деца, както и носене на предпазни маски в лечебните заведения, градския транспорт и социалните домове. Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров, който присъства на събитие на БЧК, насърчаващо ваксинацията. По негови думи заболеваемостта в областта е 270 на 100 000 души, като през летния сезон населението на Бургас далеч надхвърля 420 000, върху чиято база се правят изчисленията.

„Мерките се въвеждат за 30 дни в съответствие с националния план. Надявам се да не навлизаме във втори етап, а заболеваемостта да спадне до етап 0. Всичко зависи от нас!”, каза д-р Паздеров. В момента инфектираните с COVID-19, които се лекуват в болници в областта, са 22-ма, като 2-ма от тях са в Реанимация.

„Новите указания на РЗИ не са нещо ново за бургазлии и родителите. Въвежда се засилен филтър, което значи, че сутрин в детските градини и ясли при приемане на децата ще има по-детайлно наблюдение и при най-малките симптоми вече има точен алгоритъм как да се реагира. Ще се внимава децата да бъдат със своите си групи и да няма прехвърляне в сборни. Заредили сме детските градини със санитарни материали и всичко необходимо”, увери кметът на Бургас Димитър Николов. Той заяви, че към момента няма карантинирани деца.

В община Бургас се връща и старият начин на почистване на градския транспорт.