С 68 гласа "за" Събранието на Република Северна Македония одобри проекто-заключения, с които дава мандата на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на т.н. "френско предложение".

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете на управляващите СДСМ и албанските партии от управляващата коалиция и опозицията.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС.

На гласуването в залата присъства посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи поздрави решението на депутатите, което след тридневен дебат, предлага на правителството да приеме Предложението за преговорна рамка с цел започване на преговори с ЕС.

Оттук нататък София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12-и от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и др. Протоколът ще бъде част от Преговорната рамка чрез директна препратка и от неговото изпълнение ще зависи прогреса на Скопие в преговорите. Ще бъдат свикани две междуправителствени конференции - една политическа и втора, която ще бъде същинското начало на преговори. Между двете Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите наравно с останалите части от народи.

Народното събрание на Република България свали ветото за начало на преговори на Северна Македония за членство в ЕС в рамките на т.нар. "френско предложение" на 24 юни.

Източник и кадър БНТ