Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Коста К. и Ивайло Ф., обвиняеми за осъществен грабеж в съучастие в условията на опасен рецидив.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че на 07.07.2022 г., около 04.00 ч., в района на хотел “Алба” в к.к. „Слънчев бряг“, в съучастие като съизвършители, отнели черен кожен портфейл, с намиращите се в него 70 лева, 500 румънски леи и 100 евро, 50 германски марки, здравна карта, лична карта, мобилен телефон и др., от владението на румънския гражданин Д. С. Те употребили за това заплашване, изразяващо се в заплаха с нож и деянието извършили в условията на опасен рецидив.

Според съда, процесуалната активност на разследващите органи е довела до събирането на доказателствен материал, който, макар и на този ранен етап от разследването, позволява да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми, най-вероятно в съучастие помежду си, са вероятните извършители на престъплението. За разследваното деяние според закона е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ повече от 5 години. Бургаският окръжен съд прие, че съществува презумпцията за наличие на реална опасност от укриване или извършване на престъпление от двамата обвиняеми, предвид факта, че деянието, което се разследва, е извършено в условията на опасен рецидив. Приложените справки за съдимост на Коста К. и Ивайло Ф., сочат за множество осъждания за грабежи и други престъпления против собствеността, които като брой са достатъчни, „за да обусловят извод за високата степен на обществената опасност на обвиняемите, поради наличието на трайно утвърден у тях модел на престъпно поведение, съчетан с нисък праг на морално-волеви задръжки“, пише в мотивите си съда.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.