Сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка, уточнява НСИ.

Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях шоколадът бил „храна на боговете“ и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените.

Едва в началото на 20-и век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.

Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година.

По случай празника Националният статистически институт „черпи“ потребителите с данни за производството, продажбите и потреблението на шоколад в България.

Проучванията показват, че всеки българин изяжда от година на година все повече шоколад.

Зад сладката страна на нещата обаче се крият тревожни данни. Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордни тонове през миналата година и изпреварва значително добива на какао.

Зад производството на суровината нерядко стоят експлоатация на труд и сериозни щети за околната среда.

Най-ранните сведения за употреба на какао и шоколад идват от Месопотамия и Гватемала. Шоколадът се превърна в един от най-популярните видове храни в света и по този повод днес празнуваме неговия световен ден.