Няма да допуснем деца от съставните селища да стават в 5 часа сутринта, за да не закъснеят за първа смяна.. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов на днешното заседание на Общинския съвет. На него се дискутира докладната записка за поемане на дълг от Общината в размер на 12 милиона лева за продължаване на програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, финансиране на изграждането на физкултурен салон на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и нова сграда на училището в кв. Сарафово, както и изграждане на фотоволтаична централа за производство на енергия от възобновяеми източници.

Против поемането на кредит се обяви общинският съветник от БСП Христо Панайотов. Инж Виолета Илиева от групата на ГЕРБ подробно разясни какви помещения ще бъдат изградени с парите за бургаските ученици. По време на разискванията стана ясно, че за първи път откакто Димитър Николов е кмет, държавата не отпуска пари за нови училища.

„Когато наскоро се събирахме на годишната среща на местните власти с кметовете коментирахме кой какви проекти реализира. Аз споделих, че ще теглим кредит за сградите на две училища, а колегите реагираха с „блазе ти“. В много градове в страната се налага да се затварят училища и детски градини и кметове буквално се молят да намерят наематели, които да ги стопанисват, за да не се налага да продават тези сгради. За първи път откакто съм кмет, се налага да теглим креди за изграждане на училищни сгради, досега винаги държавата ни е помагала и насърчавала“, каза Николов. Той напомни, че последната нова сграда е на IT гимназията в к-с „Меден рудник“, за която държавата е осигурила финансиране, а Общината само е допълнила и е купила оборудването.

„Съвсем скоро ще внеса още един кредит за две нови сгради, предупреждавам ви да се подготвите за този дебат – чакам на бюрото си проектите за сградите за Математическата и Френската гимназия и на СУ „Васил Априлов“. Не е необходимо да рекламирам тези училища. Защо е необходимо да има нови сгради? Трябва ли учениците от ПМГ, които са положили усилия и са приети, да стават в 5 часа, когато са от други градове, защото са първа смяна? Трябва да им дадем шанс да учат в добра и комфортна среда. Възрастните носим отговорност за тези деца. Ако държавата не ни помогне, аз ще продължа да внасям кредити за изграждане на училищни сгради“, каза кметът Николов.

Общинският съветник Георги Баев сподели, че никога няма да е против изтегляне на кредит за образование и сподели какво е преживяло неговото дете, учейки в Математическата гимназия, заради старата база.

Кметът Николов сподели и как програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“ е обединила съседите.

„Това е много успешна програма, откакво съм кмет реконструкцията ставаше с напрежение, защото една част от съседите искат паркинг, младите семейства - детска площадка, други беседки. Тази програма събира интересите на всички жители в този жилищен блок, те дискутиратд дали да има пейка, детска площадка, паркинг, озеленяване“, каза Николов.

В крайна сметка 40 съветници подкрепиха докладната, което означача, че програмата продължава и по нея тази година ще бъдат реализирани 30 проекта.