38-годишен собственик на бензиностанция от квартал "Геракас" в гръцката столица бе екзекутиран с 20 куршума в събота сутринта. Според последна информация се предполага, че убийството има връзка с "гръцката петролна мафия", пише "Труд".

Властите проверяват връзка и с убийството на Янис Скафтурос, който също бе екзекутиран публично на Великден, а друга информация гласи, че конците се дърпат от България.

Предполага се, че поредното публично убийството е част от поредица поръчкови убийства в последните години, чиято цел е да се осъществи контрол над оборота от продажбата на контрабандни горива.

Според гръцките власти, целта на извършителите е да изпратят ясно послание чрез действията си, че са престъпна група, която може да удари всеки, когато пожелае и където пожелае, дори ако жертвата е взела мерки за сигурност. В момента разследването на служителите по сигурността е насочено към петролната мафия, като се издирват клонове и в България.

Престъпността в Атина добива стряскащи размери, като според информация от служителите по сигурността само за месец и половина са разкрити два "смъртни договора" от общо осем изпълнители. В тези договори са използвани три автомата Калашников, два пистолета и два откраднати автомобила.

През юли 2015 г. арсенал от 10 гранати, картечен пистолет, два пистолета и други оръжия бяха открити в двор на бензиностанция в района на Агиос Йоанис Рентис, които принадлежаха на жертвата и негов роднина. През април 2022 г. на една от бензиностанциите на 38-годишния е извършена проверка от финансова полиция и е разкрита контрабанда на горива. 38-годишният мъж е имал силни контакти в сферата на търговията с горива, но и с политически, икономически лица, както бивши и настоящи полицаи.

Припомняме, че наемни убийци екзекутираха гръцкия гражданин Янис Скафтурос, за който се твърди, че е имал връзка с български шофьори като част от нелегална мрежа за продажба на контрабандни горива в Гърция.

Вестник "Катимерини" писа, че през 2019 г. 71 души са били обвинени за създаване на престъпна организация и контрабанда. Сред обвинените има човек, близък до Янис Скафтурос, издирван от полицията до края на април тази година, когато е арестуван в Пловдив по издадена от кипърските власти заповед за арест по обвинения за бомбени нападения и пране на пари.

Според информация това е 53-годишен гражданин на Кипър, който е организирал изпращането от България към Гърция на химически разредители, които се смесват с горива, продавани на бензиностанции в Гърция.

Кипърецът е собственик на две транспортни фирми в Пазарджик, посочва изданието. Получател на товарите са фирми-фантоми в Атика и Солун. При проверка от митническите власти в Гърция шофьорите показвали фалшиви документи.