В началото на летният сезон Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ „Приятели на морето“, ще почистят отложените по морското дъно отпадъци в района на Моста. Екоинициативата стартира в 10:00 часа на 18 юни (събота).

Водолазната акция е предшествана от проучване на екологичното състояние на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Проучването се реализира в 6 избрани зони на Бургаския залив с чувствително влияние на човешката дейност: Пристанище Бургас, Пристанище „Сарафово“, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров Света Анастасия. Мониторингът беше направен от специалисти в областта от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Варна.

Наличие на голямо количество отпадъци беше установено именно в района на една от най-оживените части на плажната ивица, обект на почистване.

Целта на предстоящата акция е да запознае жителите и гостите на града с мащабите на замърсяването в Черно море и да ги подтикне към по-отговорно отношение към природата.

Инициативата е в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.