Ученици от 11-тите класове на Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас присъстваха на открито съдебно заседание в Окръжен съд – Бургас. Те наблюдаваха дело за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. Съдията – докладчик Катя Господинова представи пред младите хора ролята на съдебното следствие и водените процеси. „Целта на съда е да установи истината, за да постанови справедлива присъда“, коментира магистратът.

По време на разпоредителното заседание съдът конституира като частни обвинители 4-те пострадали лица по делото. Определи се процесът да бъде гледан по Общия ред, с призоваване и изслушване на всички свидетели и вещи лица. Учениците имаха възможност да се запознаят с въпросите, които разглежда чл. 248 от НПК. В края на заседанието съдия Господинова разказа на гостите за принципите и процесуалните правила в наказателното право. Делото предизвика техния интерес и провелата се дискусия и активно задаване на въпроси след приключването на заседанието.

Гостуването на младите хора в Съдебна палата – Бургас е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която осъществяват съвместно Окръжен и Районен съд – Бургас.