С премиерата на балетния спектакъла „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус, режисура – Галина Калчева, със специалното участие на примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и премиер балетиста на Софийската и Бургаската опера Емил Йорданов, официално ще бъдат открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 г. – на 7-и юни в 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.
Ето какво разказва в напрегнатите дни преди премиерата Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, постановчик и режисьор на „Дон Кихот“ и репетитор на балетния състав:

„Предстоящото премиерно заглавие на Държавна опера – Бургас „Дон Кихот“ е едно от най-ярките творби в класическото балетно наследство. Създаден от гениалния балетмайстор Мариус Петипа през 1869 г. и по динамичната музика на Лудвиг Минкус, балетът изобилства от виртуозни танци с испански темперамент. Живописната сценография на спектакъла е дело на утвърдения творец Иван Токаджиев. Художник на костюмите е Яна Дворецка, един изключително талантлив млад творец. За ролята на красивата девойка Кипри сме поканили примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова. В ролята на нейния любим Базил ще се превъплъти Емил Йорданов, премиер балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас. Пожелавам успех на артистите с премиерата на „Дон Кихот“ – спектакъл, който е чест за репертоара на всяка професионална трупа!“

Хореография на „Дон Кихот‘ е на Мариус Петипа и Александър Горски, сценографията е на Иван Токаджиев, костюми – Яна Дворецка, асистент-режисьор е Лина Пеева. В ролите в премиерния спектакъл на 7-и юни публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види: в като Китри – Марта Петкова /гост/, Базил – Емил Йорданов, за ролята се готви и премиер балетистът Даниел Тичков, който ще танцува в спектакъла на „Дон Кихот“ на 15-и август. В образа на Дон Кихот ще бъде Петър Тихолов, Санчо Панса – Яни Ангелов, за образа на Еспада се готвят Теодор Цаков и Емил Йорданов, като на премиерния спектакъл ще се представи Теодор Цаков. За ролята на Мерседес репетират Яна Бердута, и Натали Иванова. Приятелки на Китри са: Даниела Туртуманова-Стоянова, Натали Иванова, Яна Бердута, Лая Рамон, Приятели на Базил – Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов. Като Гамаш публиката ще види Даниел Димитров, който отскоро е в трупата на Бургаската опера. За ролята на Повелителката на дриадите се готвят Емона Георгиева и Лая Рамон, за образа на Амур – Събина Косева и Ивана Фиалковска. В „Цигански танц“ участват: Ива Овчарова, Натали Иванова, Кирил Филипов, Лоренцо ще бъде Светлан Николов, Кръчмарка – София Ловджиева. В мащабния атрактивен балетен спектакъл, който обещава да дари несравнима естетическа наслада на публиката, участват и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас и ученици от балетните класове на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Още за Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 през м. юни:

Това лято музикалният фестивал „Емил Чакъров“, реализиран от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, ще се проведе за 15-и пореден път. Богата и разнообразна е програмата и тази година, като през настоящия месец, освен премиерното балетно заглавие, включва и още един спектакъл на „Дон Кихот“ – на 28-и юни, концертен спектакъл с части от известни мюзикъли „Приказка за двама“ – със звездното участие на Еделина Кънева и Орлин Горанов, на 21-ви юни – премиера на концертния спектакъл „Енио Мориконе – киното в ноти“, на който ще бъдат представени музикалните киношедьоври на Енио Мориконе, автор на оркестрациите е Левон Манукян, който е и диригент на проекта, оригиналният сценарий и мултимедията с кадри от филми са дело на Юлия Манукян, солист е сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

Извън програмата на Бургаските музикални празници, за най-малките почитатели на музикално-сценичното изкуство Държавна опера – Бургас е подготвила премиера на детския спектакъл „Трите прасенца Пиф, Паф, Пуф“, по музика на Александър Райчев, сценична адаптация и режисура – доц. д-р Александър Текелиев, сценография и костюми – Анна-Мария Токаджиева. Спектакълът е на 18-и юни в залата на Бургаската опера от 11 часа.

В рамките на Бургаските музикални празници ръководството на Бургаската опера е предвидило вълнуващи оперни заглавия – новата постановка на „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, режисура – доц. д-р Александър Текелиев – на 7-и юли и 24-ти август, „Турандот“ от Джакомо Пучини – на 22-ри юли, „Аида“ от Джузепе Верди – на 2-ри август, „Тоска“ – на 9-и август. За почитателите на балетното изкуство ще бъде представен и балетът „Жизел“ от Адолф Адам – на 27-и август. За децата предстоят представленията на „Пиф, Паф, Пуф“ от Александър Райчев – на 15-и юли от 18 часа, и „Макс и Мориц“ от Александър Йосифов – в същия ден от 20 часа. Оперната гала „Кирил Манолов и приятели“ е на 31-ви август. Официалното закриване на фестивала е на 5-и септември от 20 часа с премиерата на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу по пиесата „Пигмалион“ от Джордж Бърнард Шоу. Всички спектакли, с изключение на премиерния спектакъл на 5-и септември и детските представления, са с начален час 20.30 ч.

Подробности за лятната програма на Държавна опера – Бургас може да видите в официалния сайт на Операта: https://operabourgas.com/bg/programme

Билети – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Gravo и Eventim.

Очаквайте информация за събитията в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 за месеците юли и август, подробности за концерти, които ще се проведат в рамките на програмата на Държавна опера Бургас „Купон на острова“ /със събития на о. „Света Анастасия“/, както и за фестивала „Опера на светилището“ в Бегликташ.