Три успешни художнички са в номинацията за „Млад художник” на Бургас тази година. Това са Петя Димитрова, Милена Казакова и Елисавета Ангелова. Отличието "Млад художник на годината" е учредено на името на големия творец Руси Стоянов и по традиция се връчва на 24 май.

Утре, 24 май, Ден на българската просвета, от 12.30 часа, ще бъде открита традиционната празнична изложба на бургаските художници. Тя се организира ежегодно от "Дружество на художниците - Бургас" със съдействието на Община Бургас

Тази година в изложбата са селектирани произведенията на 50 автора, както утвърдени майстори, така и млади художници. Експозицията включва голямо жанрово многообразие от живопис, графика и скулптура.

Наградата „Млад художник на годината” се присъжда след заседание на седемчленно жури в състав – Добрин Вътев, Митко Иванов, Георги Петков, Стойко Сакалиев, Атанас Стоянов, Галя Чернева и Пенка Илиева.

Първият носител на наградата е Йордан Ангелов през 2007 година.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2022 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.