Случаи на маймунска шарка се разследват в няколко европейски страни, както и в САЩ, Канада и Австралия, според здравните власти и местни медии. В Европа случаи са регистрирани в Белгия, Франция, Австралия и Германия. Регистрирани заразени има още в Италия, Швеция, Испания, Португалия и Обединеното кралство, където бе регистриран първият случай в Европа. В момента случаите на Острова надхвърлят 20.

Маймунската шарка е най-често срещана в отдалечени части на Централна и Западна Африка. Случаите на заболяването извън региона често са свързани с пътуване до района. Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, която обикновено е лека и от която повечето хора се възстановяват за няколко седмици, според Националната здравна служба на Великобритания.


Вирусът не се разпространява лесно между хората и се казва, че рискът за широката общественост е много нисък.


Няма специфична ваксина за маймунска шарка, но ваксина срещу едра шарка предлага 85% защита, тъй като двата вируса са сходни. Властите в Обединеното кралство заявиха, че са закупили запаси от ваксината. Това са направили и испанските здравни власти, за да се справят с огнището, според испанския вестник El País.


Световната здравна организация (СЗО) заяви, че провежда ежедневни срещи за маймунска шарка, тъй като вирусът продължава да се разпространява по целия свят.