На крайбрежната алея по ул. „П. К. Яворов“ в Поморие отскоро е поставена интересна нова фоторамка. Тя представлява еко-арт проект, имащ за цел с атрактивния си вид да привлече, запознае и ангажира повече хора с проблемите по опазването на околната среда. Рамката е ръчно направена от преработени и обезопасени материали, събирани от морския бряг.

Автори на проекта са талантливи млади хора, начело с Атина Томова от Поморие. Тази година Атина е участник в програмата Climate Heroes, провеждана от WWF Bulgaria. Програмата цели да обучи младежи, интересуващи се от екология, на това как да създават тематични инициативи и как да информират останалите за настъпващите климатични промени.

„Моята инициатива е свързана с нашия град Поморие. С опазването на морето и крайбрежието от замърсяване и незаконен риболов. Това може да постигнем чрез осведомяване на обществото относно наличните проблеми“, споделя Атина. Тя и екипът разказват още: Търсихме позитивен и артистичен подход, по който да насочим вниманието на хората към опазване на морето. Решихме да провокираме чрез рамка за снимки, защото това е прекрасен начин да съхраниш хубави спомени. Ще бъде посочен хаштаг и QR code, които биха могли да бъдат използвани в социалните мрежи. Вярваме, че така проектът ще бъде видян от повече хора.

Инсталацията е факт с подкрепата на Община Поморие, еко-проект “Плажеводител”, WWF България и програмата Climate Heroes.