Община Бургас ще подкрепи плувеца Цанко Цанков в опита му да подобри световния рекорд за преплуване на протока Гибралтар. Администрацията ще предприеме необходимите стъпки за осигуряването на средства, с които да бъде обезпечено участието на бургаския плувец в състезанието.

Цанко Цанков сподели плановете си за подготовката и участието в маратона с кмета Димитър Николов и зам.-кмета Диана Саватева.

„Цанко е плувец от световна класа и многократно е прославял с успехите си името на Бургас. Вярвам, че със своята упоритост, добра подготовка и силна воля той ще успее и в това предизвикателство“, каза кметът Николов.

Маратонът за преплуване на протока Гибралтар е едно от 7-те предизвикателства с най-голяма трудност. По време на изпитанието бургаският плувец ще се конкурира с 23 състезатели от цял свят в преодоляване на разстоянието между Европа и Африка. Маратонът е планиран в периода между 1 и 10 септември, като точната дата ще стане ясна в последния момент. Стартът ще бъде даден от нос Тарифа в Испания, а финалът ще е в Мароко.

17 километра и 600 метра е най-късата дистанция между испанския и мароканския бряг. Тя обаче е трудна за преодоляване и плувците ще използват по-дълъг маршрут.

Цанко Цанков се класира за участие в маратона по преплуване на протока Гибралтар след като безапелационно победи в квалификацията в Барселона.

През 2020 година Цанко подобри световния рекорд за непрекъснато 12-часово плуване в басейн, като измина разстоянието от 50 километра и 600 метра. Рекордът бе поставен на плувния басейн в Експоцентър „Флора“ в Бургас.

През 2019 година Цанко преплува Бургаския залив, преодолявайки разстоянието от нос Емине до Маслен нос от близо 45 километра за около 14 часа.