Време е за шарените яйца. Разбира се, всеки иска за празника да си купи стока, която няма да му поднесе нежелани изненади.

Възможно ли е да разберем, доколко пресни са яйцата, които сме си купили?

Първи вариант: Потапяне във вода

Поставяме яйцето в съд със студена вода

  • ако то легне хоризонтално на дъното, бъдете сигурни, че е много прясно.
  • ако е леко изправено, под ъгъл, или балансира над дъното, тогава яйцето не е съвсем прясно и е по-добре да бъде твърдо сварено.
  • ако изплува – категорично яйцето не е добро за консумация.

Отвътре яйцето представлява течна среда. С течение на времето, през микропорите, влагата се изпарява и на нейно място постъпва въздух. Колкото повече е въздуха, толкова по-нагоре ще изплува яйцето, потопено във вода.

Втори вариант: Да „надникнем“ под черупката

Просто трябва да счупим едно яйце от цялата партида, която сме купили. Пресните яйца са с изпъкнал жълтък, а белтъкът е с гъста консистенция и обвива плътно жълтъка. Плоският жълтък подсказва, че яйцето не е съвсем прясно.

Трети вариант: Разклащане на яйцето

И се „вслушваме“ в звуците зад черупката. Ако се долавя бълбукане, в яйцето се е образувал много въздух, или казано иначе – не е от най-пресните. Ако не се чува нищо подобно, смело може да го консумирате без притеснения.

И нещо любопитно: Как да разпознаем сварено или сурово е яйцето? Отговорът, вероятно, е известен на повечето от вас – като опитаме да го завъртим. Свареното яйце ще се завърти и ще продължи да се върти, ако сме му придали достатъчно сила.

Суровото, от друга страна, почти веднага ще спре. И тайна в цялата работа няма. Свареното яйце се върти като един цял „обект“, докато при суровото течното му съдържание е слабо свързано с черупката. Затова, когато започне завъртането, течното съдържание, поради инерцията на покой, изостава от въртенето на черупката, което води до забавяне и почти моментално спиране на движението.