„Има едно средство да се освободи България не само с най-малко жертви, но и почти без жертви. То изисква да се намери един човек, който да се реши да пожертва себе си. Тоя човек ще бъда аз.” Тези думи принадлежат на Тодор Каблешков, апостол на Копривщица, човекът, който заповяда първата пушка на Априлското въстание и написа Кървавото писмо. Революционерът, останал завинаги на 25 години, е един от образите в първия български роман – „Под игото“ на Иван Вазов.

На 20 април 2022 г. – денят, в който отбелязваме 146 години от Априлската епопея, кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Каблешково Ивайло Иванов тържествено откриха паметник на един от най-големите революционери и борци за свобода – Тодор Каблешков.„Днес в нашия град, който с гордост носи името на Тодор Каблешков, откриваме паметник, за да отдадем почит, уважение и признателност към неговия живот и саможертва. Благодаря на кмета Иван Алексиев, защото той първи прегърна идеята ми за изграждане на този паметник в големия парк. Благодаря и на Общинския съвет, на авторите и на изпълнителите, защото направиха това реалност. Живеем в динамични времена и днес повече от всякога сме длъжни да си спомним за какво се е борил Каблешков и за дирята, която е оставил в българската история. Върху нашите плещи лежи моралният дълг да предадем това на идните поколения и да ги вдъхновим за нови подвизи в името на свободна, обединена и просперираща България.” Това бе част от словото на кмета на гр. Каблешково Ивайло Иванов по време на събитието.

Автори на впечатляващия монумент са Атанас Стоянов и Милчо Талев. Радетел за създаването на паметника бе и председателят на Фондация „Тодор Каблешков” – Райна Каблешкова, родственица на апостола революционер.Гостите на събитието, сред които и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев, имаха възможност да разгледат фотоизложба в памет на Тодор Каблешков, подготвена от Дирекция на музеите – гр. Копривщица и подредена в залата на НЧ „Атанас Манчев-1920“ – гр. Каблешково, както и да чуят изпълненията на Певческа група „Тракийка” при Тракийско дружество „Одринска епопея” гр. Поморие.

От името на потомците на Тодор Каблешков приветствие към присъстващите поднесе Нели Велкова – праплеменница на революционера, а директорът на Дирекция на музеите в гр. Копривщица Кунка Неделева разказа за делото на апостола и подари пръст от родния дом на Тодор Каблешков, която бе пръсната в близост до новооткрития паметник.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на областния управител на област Бургас Стойко Танков и от кмета на община Копривщица Бойка Дюлгярова.