Първокласници от ОУ „Найден Геров“ в ж.к. „Меден рудник“ грееха от щастие днес, тъй като бяха извозени от училище до плувния комплекс за първи занятия по плуване. Така бе даден старт на инициативата „Плувай още от първи клас“, водена от бургаския депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Той пое по време на предизборната кампания ангажимент за осъществяване на тази идея, като в нея се включи директорът на ОУ „Найден Геров“ Лазар Налбантов, както и представители на клубове по водни спортове „Бургас“ и „Метропол“. Инициативата се посрещна с еуфория сред децата, като първите записани са 44. Те ще бъдат извозвани с училищен автобус два пъти седмично до плувния комплекс, където ще ползват базата, предоставена от Община Бургас и ще са под грижите на треньорите по плуване безвъзмездно.

„Едно желание на бургаските деца се превърна днес в реалност. Това е пилотен проект. Родителите, както и преподавателите, които са треньори по плуване, изявиха желание първокласниците в Бургас, който е морски град и в чието ежедневие присъстват морето и плуването, да започнат да посещават безвъзмездно общинските басейни. В периода между 15 и 16 часа басейните са празни, треньорите нямат други занимания. Треньорите от спортните клубове в Бургас безвъзмездно предоставят своя труд, а Община Бургас – базата си. Родителите на децата нямат ангажимент към това децата да бъдат извозени от училище до спортната база.“, каза Жечо Станков. Той, както и директорът Лазар Налбантов и Михаил Попов от клуба по водни спортове „Бургас“ съпроводиха днес децата до басейна за първата им тренировка.

„Много е голяма емоцията сред децата. Останах с впечатление, че те снощи не са спали в очакване на първото си занятие в плувния комплекс.

Продължаваме тази инициатива. Сигурен съм, че и други директори ще се включат в нея“, каза Жечо Станков.