Прокуратурата и полицията в Бургас разкриха подробности за спецоперация, проведена на 26 и 27 март на територията на областта. При нея са задържани мъж с голямо количество марихуана, предназначена за турския пазар, а в друг е открита голяма сума пари в различни валути. Това стана ясно по време на брифинг, в който участваха административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Проверен беше лек автомобил с бургаска регистрация, с водач от Бургас на 44 години. В тайник в задната част на превозното средство бяха открити 6,5 кг марихуана, разпределени в 13 пакета. В последствие, паралелно беше задържано лицето - организатор на престъпната дейност, което е от град Бургас и е на 54 години. В още едно лице са открити 308 950 евро, 20 300 долара и 5 000 лева в копюри от 100 лева. Наркотикът трябвало да бъде изнесен в Турция. Причината за това е разликата в цените на наркотиците в България и Турция. В България -1 кг се търгува за 5 000 лв. В Турция от 10 до 15 хиляди евро. Сумите са вследствие на такъв тип престъпна дейност. Под надзора на прокуратурата бяха извършени ред процесуални действия”, каза старши комисар Калоянов. Той допълни, че основната дейност по установяване на това престъпление е заслуга на сектор „Наркотици” към ОДМВР Бургас.

Прокурор Чинев каза, че по случая са образувани две досъдебни производства. На организатора е повдигнато обвинение за подбуждане към опит за контрабанда на наркотични вещества, както и за приготовление. На другото лице е повдигнато обвинение за опит за контрабанда.

Днес ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари.

„За контрабандата се предвиждат до 15 години затвор и глоба от 100 до 200 хиляди лева. А за наркотиците от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хиляди лева. Лицата са задържани до 72 часа и ще бъде изтотвено искане за вземане на всеки един от тях задържане под стража”, допълни Чинев.