Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Според съда прокурорът е този, който трябва да прецени законни ли са претърсванията.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение.

Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

Министерството на вътрешните работи излезе с позиция по казуса. "Софийски градски съд каза категорично, че прокуратурата е некомпетентна. Това е поредното доказателство за нежеланието й да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия, които са от нейната компетентност", заявяват от МВР.

Източник Нова тв