„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказващи влияние върху неговата надеждност”, коментира министър-председателят Кирил Петков в ефира на NOVA.

Решението е на база събиране на данни за сериозен период от време, уточни Петков. „Не знам дали Цацаров е предполагал, че това ще се случи днес и дали е свързано с неговата оставка вчера, но се надявам, че тези две неща не са свързани”, коментира още той.

Премиерът посочи, че не е имал разговор с Цацаров след решението за отнемане на достъпа. „Просто бях уведомен. Искам да приветствам ДАНС и всички български служби за сигурност. Това показва, че няма да има човек, който да се чувства над закона”, категоричен е Петков. Според него това е истинската промяна, която вече започва да се случва.

Петков посочи, че приветства декларацията на управляващата коалиция, изчетена в парламента, относно Иван Гешев. „Тя съвпада с общото виждане на много от българите, че в момента нямаме работеща прокуратура. Както и в миналото КПКОНПИ като орган за борба с корупцията явно не си е свършила работата”, допълни министър-председателят.

Вчера стана ясно, че Цацаров ще подаде оставка като председател на Комисията. Очаква се тя да бъде депозирана още следващата седмица и от 1 март решението да влезе в сила.

Източник Нова тв