В този момент здравното министерство представя новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Специално внимание в него е обърнато на учениците. Министърът на образованието Николай Денков обясни какъв е новият подход към децата.

„Имаме 2 проблема – изостряне на противопоставянето сред родителите дали обучението да е присъствено или неприсъствено. Това е рана, която трябва да заздравим с последователна политика, отчитаща интересите на децата. Вторият проблем е загубата на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в училище. Това са аргументите, които представих пред Министерски съвет на оперативното заседание и помолих този път да се подходи по друг начин и затварянето на училищната мрежа да става там, където има притеснение за здравето на учениците и учителите”, каза Денков.

Припомняме, че днес Областният щаб в Бургас реши учениците в областта да приключат първия срок присъствено въпреки големия брой заболели.

По време на представянето на националния оперативен план стана ясно, че на ниво паралелка правилата остават същите – при ученик с позитивен тест от лаборатория, децата ще са под карантина.

„Промяната е, че нивата, с които ще оценяваме риска в училищата, общините и областите ще е свързана с това дали има риск хората да останат без адекватна здравна грижа. Родителите отново ще имат правото на избор да решат дали да оставят детето на онлайн обучение”, каза министър Денков.