Ще се опитаме да направим конкретни стъпки, за да подобрим качеството на правораздаването и нивото на достъп на услугите, които се извършват в съда. От началото на следващата година ще въведа един друг модел на управление в нашите структури. Вместо ежегодното отчитане, ще предприема действия за ежегодно планиране, което ще бъде насочено към друга функция. Ще поставим акцент на краткосрочно планиране по определени показатели и ще очакваме резултати. Това заяви днес пред журналисти новият председател на Районен съд-Бургас Евгени Узунов. Той даде заявка, че ще работи открито, както с медиите и гражданите.

„Нашият регион е изключително натоварен откъм работа. Системата е затлачена от неубедителни законодателни промени 2015-2016 и въпреки това съдът работи добре. Работим така, че пилотно да поставяме акценти върху дейността.“, добави Узунов.

Той подчерта, че от началото на следващата година ще бъде въведено в съдебна фаза използването на способи за извънсъдебно решаване на спорове. „Това ще бъде в рамките на 1 година може би ще удължи продължителността на процеса, но ще приключи с краен съдебен акт и няма да минава втора и трета инстанция. Ще заложим на спогодбите и споразуменията по определен тип дела – наказателните от частен характер за обида, клевета и др. тези по-леки престъпления ще бъдат подложени на предварителна оценка за помирение и спогодба и когато не се постигне такава, ще продължи нашата работа по същество по делото. Такава процедура ще направим и в гражданското правосъдие по отношение на родителски права и евентуално за издръжка. Не сме решили точно как ще бъде, провели сме разговори, предстои решение. В рамките на тази една година ще съпоставим с предходните периоди, за да видим какъв е резултатът. Ако имаме резултат – по-стабилни актове и по-добре уредени отношения, просто ще съставим модел за подражание в цялата страна. Ако тенденцията е положителна, това ще стане част и от добрата адвокатска работа, тъй като при този способ за решаване на спорове хората ще се чувствам по-защитени и нещата ще се случват в по-кратко време. За следващата година ще направим други неща. Правим сега пилотно нашата инициатива. Имам уверението, при разговори с много колеги от страната, че това, ако даде резултат, ще започне поетапно да се прилага и в други места в страната, особено в големите областни центрове.“, каза съдия Узунов.

От миналия месец той организира приемен ден за граждани – в четвъртък. „Целта е граждани, физически и юридически лица, всеки, който има нужда от достъп до съд, който има оплакване от качество към поведение в зала, към срочност, да може да се обърне към мен и да вземем адекватни мерки.“, каза съдия Евгени Узунов.

Той посочи, че в основата на неговата работа стоят приемствеността, като е заложил на качествен екип, а колегите му работят прекрасно в трудна среда.

„Изключително ще държа на уважението към институцията. Нашето собствено его ще можем да го подтиснем. Отворен съм към всички въпроси и ще взема отношение, това е безусловно“, каза още председателят на Районен съд-Бургас.

Той коментира и мястото на съда в обстановката в страната. „Макар че представителите на изпълнителната власт говорят основно за прокуратурата, често споменават и нас. Промените, които се подготвят, почти не касаят съда като структура – не говорим за промяна на модел, съдебна карта... Съдът е очакваният арбитър и трябва да вземем адекватни мерки за тази позиция. Ако се наложат промени – не бива да стават без участието на нас- съдиите. Убеден съм, че с позитивите, които се залагат и с нашата експертна помощ – този процес ще се случи“, каза още съдия Евгени Узунов и подчерта, че бързи законодателни промени не са адекватни.

И преди предстоящите светли празници съдия Евгени Узунов изтегли своя късмет от баницата, падна му се - бебе, което той прие с усмивка и с мисълта, че ще се радва на нов живот, независимо какъв е той