Учени и икономисти не спират да гадаят как ще изглеждат професиите на бъдещето. Не всички прогнози ще се сбъднат, но те дават представа как се изменя пазарът на труда.

Според прогнозите 2/3 от децата ни ще имат професии, за които не сме чували. 60% от най-търсените през следващите 10 г. занятия все още не съществуват.

Нови “занаяти” ще се появят в пресечната точка на индустриите, повечето ще бъдат свързани с информационните технологии. Някои специалности наистина ще останат в миналото, но на мястото им ще се появят други разнообразни и търсени професии.

Психолози и медици ще лекуват робота

Изкуственият интелект ще се сдобива с все повече чувства, над които няма да имат контрол дори разработилите го инженери. Тогава ще има нужда от специалисти с психологически умения, за да разбират решенията и състоянията на машините. Тези психолози, вещи в етиката на роботизацията, ще разрешават морални и правови въпроси. Има ли човекът задължения към машините и какви са те, може ли изкуственият интелект да се използва за военни цели, как да се справим с възможните чувства на робота на бъдещето - с такива задачи скоро ще се сблъскат корпорации и правителства и ще имат нужда от професионална помощ.

За физическото състояние на роботите (от домашни помощници до автономни трактори) ще отговарят механици - медици за роботи. Някои проблеми те ще разрешават дистанционно, с други ще се заемат на място.

Регулировчици ще командват трафика на дронове

Тъй като скоро небето ще гъмжи от дронове, дрон мениджъри ще отговарят за надзора и насочването на движението им, за да се избегнат сблъсъци и за координацията при кацане. Дронове и днес правят снимки, използват се в армията, помагат на полицията. След още десетилетие вероятно ще бъдат използвани във всички сфери - логистика, доставки на пратки, издирване на престъпници, транспорт, медицина.

Когато ефирът се насели и с летящи автомобили, ще възникне необходимост да се следи поведението им във въздушното пространство. С целия този трафик ще се заемат специалисти регулатори, които ще определят и следят правилата на движение. Те ще изпълняват и функциите на днешните авиодиспечери.

Медия ремиксър - новият информационен диджей

Медия ремиксър - това е диджей или виджей от нова порода, който смесва различни видове информация и ги превръща в съвършено нови медии и оригинални информационни продукти. Чрез съединяване на аудио, видео, изображения и допълнителна реалност той ще помага на средствата за масова информация да създават уникален продукт за всеки отделен потребител и да намират подход към всяка аудитория. В персоналните пакети ще влизат печатни издания, видео, образователни и рекламни програми и други формати, за които има търсене. Медия ремиксърът вероятно ще работи на свободна практика и ще може да изпълнява няколко проекта едновременно в различни области - от маркетингови кампании до сватбени тържества и художествени инсталации. Умението да създава персонален бранд ще бъде ключът към успеха му.

Носталгисти ще ни връщат в миналото

В крак с изискванията на бъдещето известни университети по света вече планират да въведат обучение за нова професия - носталгист. Ролята му ще бъде да оформя интериори, които връщат клиента в атмосферата на миналото. Това по-скоро е дизайнер на обстановка, която предразполага хората да се отдадат на спомени за хубави моменти и отдавна отминалата младост или да си представят как са живели дядовците и бабите им. С настъплението на технологиите и технодизайна все повече клиенти ще мечтаят за уюта на отминалите времена. За автентичността на подобно внушение широко ще се използват и цифровите технологии.

Риуайлдър, или човек, който възвръща “дивотията”, е специалист, който ще пресъздава елементи от дивата природа, особено в градовете, където тя е безвъзвратно унищожена. Той ще твори не обикновени паркове, а горички и басейни с морска вода с идеята да възстанови екобаланса в района.

Дигитален погребален агент ни трие от мрежата

Футурологът Ричард ван Хойдонк предвижда бум на професията мениджър по дигитална смърт. Още днес има нужда от специалисти, които да управляват дигиталната ни смърт. Каква е съдбата на акаунтите ни в социалните мрежи или с резервните файлове на твърдия ни диск, когато си отидем? Обикновено някой близък, на когото сме поверили паролите си, след смъртта ни се заема да трие тези данни и акаунти. Скоро обаче ще е възможно изцяло да прехвърлим “дигиталната си смърт” на специален мениджър. Той ще се погрижи да унищожи определени данни, но и да съхрани снимки и документи, за да ги предаде на потомците.

Телехирург ще оперира с ръце роботи

Виртуални хирурзи ще правят операции дистанционно, като управляват оборудване с висока точност по видеовръзка. На операционната маса ще има роботизирани ръце, работещи с максимална прецизност. Те ще възпроизвеждат движенията на лекаря, които ще се засичат на другия край на връзката от система датчици. Така известни специалисти ще могат да се заемат със спешни случаи на другия край на света. Освен познанията по медицина телехирурзите ще трябва да притежават умения по роботика и телекомуникация. Тяхната професия ще е основно в услуга на хора, които живеят в отдалечени райони.