Всеки е изпитвал удоволствието от танците, без да е чел изследвания и всякакви други доказателства по темата. И те са сред най-лесните трикове, които можем да приложим и вкъщи, и които помагат не само да се почувстваме по-добре, но и да свалим излишните килограми.

За съжаление обаче често забравяме за ползите от непринудените движения на фона на любимата ни музика. Затова и все повече учени провеждат различни изследвания, за да ни напомнят да се възползваме максимално от тях и и за да звучат още по-убедително.

Сред експертите е невроложката Лана Грасър, която се е специализирала в изучаването на начина, по който травмата променя нервната система на развиващите се младежи. Използва резултатите от наблюденията си и ги пренася в творческите изкуства за лечение на стрес и тревожност.

"Инстинктът да се движи тялото по изразителен начин е стар колкото човечеството", напомня тя и няма учен, който да я обори. Самата Грасър е танцьорка и неведнъж е изпитвала ползите от невербалното емоционално изразяване чрез движение за невероятно терапевтични.

Анализ на 23 клинични проучвания доказва, че терапията с танци и движение може да бъде ефективен и подходящ метод както за деца, така и за възрастни. И помага срещу широк спектър от симптоми - от депресия през психиатрични проблеми до нарушения в развитието.