Искам да направя надгробен паметник на майка ми, нямам пари, искам домашен арест. Парите ми бяха за на майка ми гроба. Така проплака днес 48-годишният Станко Станков, който е шофирал буса с 34 мигранти. Припомняме, че бусът катастрофира в сряда вечерта на пътя между селата Веселие и Ясна поляна. Днес в Районния съд в Бургас се гледа мярката за неотклонение на Станко.

„Работя от скоро, общ работник съм на минимален трудов договор. Нямам семейство, нямам нищо.“, каза пред съда той.

Районна прокуратура-Бургас настоява за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал 34 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната, с цел да набави за себе си облага.

По време на разследването е установено, че чуждите граждани са превозвани в товарен автомобил, управляван от обвиняемия. Той е допуснал пътнотранспортно произшествие, след което е задържан.

„Вярно е, че той е возил мигранти, доколко той е знаел – е друг въпрос. Живее в село Габъри със своята приятелка и доведеното й дете, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Има само две или три осъждания и те са много далеч във времето. Може и да е с мярка подписка или домашен арест, дори с електронно средство. Не предлагам парична гаранция, защото е малоимотен и няма как да плати“, каза защита на Станков.

„На пътя ги е намерил и ги е прибрал. Той не знае колко са. Не дава обяснение защо ги е качил. Най-вероятно ги е съжалил. На стоп, доколкото знам. Въпрос на делото е да уточняваме как е.“, заяви пред журналисти адвокатът на шофьора Станко – Тодор Дойнов.

„ Налице са предвидените в Закона предпоставки, а именно обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението и наличие на реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. Бежанците са тръгнали от Афганистан, пътят им минавал през Турция и България, а крайната цел – Западна Европа.

Качили са се в България в превозното средство. Не е изяснено по делото схемата. Дали са 3000 евро на човек за целия преход“, казаха в кулоарите на съда от Районна прокуратура.

Според прокуратурата има три квалифициращи обстоятелства, както и личност с особено висока степен на обществена опасност и с оглед тенденцията за увеличаване престъпленията за трафик и критичното отношение на обществото. Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. Лишаване от свобода и глоба до 20 хил. лева.

Станко бил осъждан многократно.