„Връща се старото положение, когато почти всеки, прекрачил прага на кабинета ми с температура, е с Covid-19. Вървим на зле!“. Товакоментира пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар.

Той подчерта, че при Делта варианта не винаги се губят обоняние и вкус, което прави трудно различаването на коронавируса от грипния вирус, характерен за сезона.

По думите на д-р Янев Covid зоните са добре замислени, но късно създадени и лошо функциониращи.

„Тези Covid зони не могат да изпълнят работата, за която са създадени. Трябва да има персонал, да разполагат с рентген, с лаборатория, тестове и лекари. Мои пациенти, които са потърсили помощ в Covid зони, ми казват, че не са получили такава. Пак работата ще трябва да я свършим ние, личните лекари. Covid зоните са нежизнеспособни - трябва да работят, а не само на хартия. Аз не съм усетил облекчение от съществуването им.“

Д-р Янев беше категоричен, че безплатно лечение и лекарства в Covid зони няма, а пациентите всичко си плащат:

„Ако тези хора минат през моя кабинет, аз мога да им направя безплатно рентген и да им пусна безплатно тест, когато подозирам Covid, но това дали става в Covid зоните - не. Т.е. идват пак при нас“.

Лекарят изказа съжаление, че в България се допускат антиваксърски и консперативни настроения да вземат връх и да разколебаят огромна част от хората да се ваксинират.

„Трябва да се въведе задължително ваксиниране на определени групи хора, работещи в структуроопределящи отрасли и свързани с националната сигурност. Възрастните и хронично болните хора трябва да бъдат максимално стимулирани да се ваксинират“, категоричен е той.