За първи път от 28 години Бургас е домакин на редовния конфедеративен съвет на КТ „Подкрепа”, който за последно се е провел в морския град в далечната вече 1993 г.

„Събрали сме се в Бургас по изключително важни теми и в изключително важно време”, заяви при откриването на събитието президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов.

В конфедеративния съвет участват представители на всички браншови и регионални структури. Те бяха приветствани от домакина – председателят на регионалната структура на КТ „Подкрепа” Иван Костадинов.

„Поднасям благодарности на ръководството на конфедерацията, в лицето на президента Димитър Манолов, затова, че избра да проведат редовния конфедеративен съвет именно тук”, каза Иван Костадинов.

Димитър Манолов вляво и Иван Костадинов вдясно на снимката

Синдикалистите обсъдиха детайлно теми, свързани с актуализацията на бюджета, увеличението на пенсиите, минималната работна заплата, инфлацията и др. Увеличението на цените на тока и бъдещето на ТЕЦ Марица Изток се превърнаха в крайъгълния камък на срещата.

„Известно е, че живеем в динамична политическа среда и свързаната с нея икономическа ситуация, която е сериозно затруднена. Разбира се ние ще направим своите анализи за всичко, което се случва, за политиката като такава и за изборите, макар отсега да мога да кажа, че КТ „Подкрепа” няма да се ангажира да взема страна на тези избори, както прави от много години”, заяви Димитър Манолов.

Той каза, че много ги притеснява ситуацията с увеличението на цените на електроенергията.

„То касае индустрията като такава, но в огроман степен и водоснабдителните предприятия, доколкото цената на електроенергията има съществен дял в техните разходи. Ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лева за мегаватчас, в разходите на водоснабдителните предприятия, като цена на електроенергия КЕВР признава 70 лв, а те реално плащат 300 лв.”, допълни президентът на КТ „Подкрепа”.

Димитър Манолов съобщи, че в България има две ВиК дружества, които не са сериозно застрашени– в София и Бургас.

„ВиК Бургас от години се управлява както трябва, като рисковете са минимизирани. Обяснението е и прагматично –разходите на водоснабдителното дружество в Бургас не са свързани непременно с харченето на ток. Имате два язовира на високо и снабдяването с вода е по гравитачен път”, обясни Димитър Манолов. При всички останали 50 ВиК дружества обаче ситуацията е усложнена.

От КТ „Подкрепа” днес трябва да вземат решение и дали в средата на месец октомври ще бъде организиран митинг-шествие в подкрепа на работещите в комплекс „Марица Изток”.

„От два месеца в областите Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен се събира подписка за предприемане на спешни действия за бъдещето на комплекса, който произвежда почти половината от електроенергията, която всички ние потребяваме. В този комплекс заетите в четирите ТЕЦ-а са към 14 000 човека. Беше правено изследване преди няколлко години от научен колетив с идеята да разберат колко човека се прехранват от „Марица Изток” – по веригата на доставки те са около 130 000 души. Ако нещо стане, те и семействата им ще останат без прехрана”, заяви Манолов. Целта на митинг-шествеието би била на държавните институции да се връчи подписката, с искане за намиране на решение.

След днешния конфедеративен съвет, утре Димитър Манолов и Иван Костадинов ще бъдат приети на среща от кмета Димитъ Николов.