Бургаският музей отбеляза националния празник, сбъдвайки своя отдавнашна мечта. След дълги години работа, институцията издаде каталог "По дрехите посрещат ...". Той е документирал нрадиционни костюми, които съхранява. Днес те бяха демонстрирани в двора на етнографската експозиция, която временно се помещава на ул. „Княз Александър Батенберг“ 12-14.

Носиите са от Странджа, Карнобатско, Айтоско, Източна Стара планина и др. Сред тях има някои, които са от XIX век. Голям интерес предизвика лазарската носия от село Козичино, която включваше украшения от пера и мъниста на главата.

„Бургаски регион е кръстопътно място с много преселници, динамични миграционни процеси и затова костюмите са изключително разнообразни като цвят и кройка. Носията на водачката на лазарките в село Козичино и костюма от село Българи са от края на XIX век”, каза Росица Топалова - уредник в отдел „Етнография” и автор на текстовете в каталога.

Тя рязкри, че при странджанските носии интересното е, че са с три сукмана. „Жените са ги носили един върху друг и дрехата им е завършвала с богата украса, а червените концентрични кръгове са създавали силно впечатление. Няма характерен цвят или кройка за нашия регион – тук думата е многобразие”, каза Топалова.

Своеобразното дефиле в миналото бе открито от директора на РИМ Бургас Милен Николов и завърши с хоро.