Изпълнителният директор на Eвропейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex Фабрис Лежери посети българо-турската граница в района на Резово. Той бе придружаван от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов.

„Сиуацията на южната ни граница е напрегната, но сме привлекли допълнителни сили както от гранична полиция от другите граници, така и от жандармерията и областните дирекции. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравннеие с 2020 г., се справяме. На този етап не се налага включването на армията”, каза главният секретар на МВР. По негови данни в сравнение с миналата година 6 пъти са нараснали опитите за проникване на наша територия, както и броят на лицата, влезли в страната.

„Имахме много ползотворна среща с г-н Лежери. Разказахме за техническото състояние на системите за видеонаблюдение, транспортните ни средства, съответно имаме проекти в тази насока за получаване на подкрепа. Предстои в следващата година и Гранична полиция да придобие нов кораб, който да подсили патрулирането по морската ни граница”, добави главен комисар Петър Тодоров.

Фабрис Лежери заяви, че към настоящия момент не очакват да има нова мигрантска вълна, като се вземат всички необходими мерки, които трябва да бъдат предприети.

„Вземаме пропорционални мерки в зависимост от натиска на границата.

Тази сутрин с българските власти обсъдихме къде е необходима допълнителна подкрепа от Frontex и мисля, че страната ви ще я получи точно там, където желае – на всички граници”, заяви Лежери.