След като напълним пазарската количка и се приберем вкъщи от супермаркета, обикновено отваряме хладилника, за да приберем по-голямата част от пресните продукти, които сме закупили, като ги подреждаме по начин, който ни се струва най-удачен за момента.

Въпреки че веднага слагаме плодовете и зеленчуците на хладно, в много случаи съвсем скоро те добиват ужасен вид и се развалят, независимо че в магазина са ни изглеждали много свежи. Това се дължи на факта, че много от продуктите трябва да се съхраняват отделно, ако не искаме да попаднат в кошчето по-рано от очакваното.

Етиленът и процесът на зреене

Етиленът е хормон под формата на газ, произвеждан естествено от всички зеленчуци. Това безцветно химично съединение регулира процесите, свързани с узряването на плодовете и зеленчуците.

Тоест, колкото по-повреден е един зеленчук, толкова повече етиленов газ произвежда и, следователно, има по-голям риск от увреждане на други пресни продукти, които са в негова близост. Особено на тези, които са по-чувствителни към ефектите му.

Плодове и зеленчуци, които произвеждат етилен

Не всички плодове и зеленчуци имат еднакви свойства. Климактеричните плодове например са тези, които продължават да зреят, въпреки че вече са били откъснати. Именно затова можем да ги вземем все още "зелени" и да изчакаме да достигнат идеалната си точка на зреене, точно благодарение на етилена. Някои от най-разпространените такива продукти са домати, ябълки, киви, банани, пъпеши, авокадо, кайсии, смокини, нектарини, праскови, сливи или круши.

От другата страна има и неклимактерични плодове, които трябва достигнат оптималната си зрялост на самото растение. Най-чувствителните към етилен плодове и зеленчуци включват броколи, маруля, аспержи, картофи, портокали, ананаси, грозде или моркови. Именно затова най-добре е да ги държим в хладилника (и не само) отделно