Младоженци от община Руен се готови на протест, след като чаканите им тържесва са на път да се провалят през месеците септември и октомври. 38 влюбени двойки искат да отпразнуват момента си, след като някои от тях дори вече веднъж за отложили празника си заради пандемията миналата година. По този повод писмо до председателя на Народното събрание Ива Митева и до служебния министър на здравеопазването са задали депутатите от ДПС от Бургаски регион Севим Али и Ешереф Ешереф.

„Във връзка с издадена ваша заповед от 2 септември Ви уведомяваме, че в община Руен зачестиха питания относно провеждането на сватбени тържества на открито в населените места на територията на община Руен. Към настоящия момент има заявени намерения от жителите на общината за протестни действия от страна на младоженците пред сградата на Общината. Сватбите, които се провеждат от по-голяма част на населението на община Руен, са в периода от април до края на октомври. Мястото, където се провеждат сватбените тържества, е на площада в центъра, което позволява спазването на дистанция, както и на противоепидемичните мерки. Следи се стриктно за ограничаване на струването на едно място. Близките и приятелите на младоженците се събират на площада, за да ги поздравят. За месец септември и октомври 2021 планираните сватби на територията на общината са приблизително 38 на брой.“, се казва в писмото.

Депутатите посочват, че напрежението ескалира по повод допускането на посещение в заведенията за хранене и развлечение съгласно заповедта, която позволява присъствие на много повече посетители от 60 лица, а сватбите на открито са ограничени до 60 лица.

„Заповедта позволява посещение на закрити помещения без ограничения в капацитета да се използва 50%, като например при закрито помещение при капацитет от 500 седящи места се позволява да се използват 250. Същото поражда допълнително недоумение сред младите, които отправят конкретни питания защо на закрито може да се събират повече лица, а на открито – не може. След редица проведени срещи и разговори искаме да предадем техните искания, което се изразява в „допускане провеждане на сватбите на открито при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и спазване на всички противоепидемични мерки.“, допълват депутатите.

Кметът на Руен Исмаил Осман каза пред БургасИНФО, че в момента в община Руен Ковид обстановката е сравнително спокойна. „На ден имаме около 5 случая, като вчера бяха само 2 от община с 39 населени места. За сравнение, когато обстановката през ноември беше наистина тревожна, случаите тогава бяха по повече от 20-30.“, каза кметът.