От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев, по-известен като Брендо, да бъде върнат в България, за да изтърпи шестгодишната си присъда за наркотрафик.

За ареста му край Киев беше съобщено в петък, но държавното обвинение е било уведомено за това три дни по-рано, каза заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Молбата за екстрадиция вече е изпратена, но претенции към Банев имат Италия, където той е осъден на 20 години затвор, и Румъния, откъдето го искат, за да изтърпи десетгодишна ефективна присъда.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство.

В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика.

Ние такъв случай доколкото ми е известно, нямаме при нас“, каза заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Източник БНР

снимка: standartnews.com