„Поднасям благодарности към колегите от областта за усърдието и упоритостта по време на дежурствата и отработването на произшествия. Благодаря за подкрепата на общините и Общинските съвети. Пожелавам на всички колеги от областта и на техните семейства здраве! Нека всеки ден доказваме, че умеем да се справяме със задълженията си, че сме инициативни и упорити. Поздравявам ви с утрешния празник”, каза началникът на РДПБЗН – Бургас комисар Васил Василев в навечерието на професионалния празник на огнеборците. По този повод пред сградата на пожарната в Бургас се състоя тържествена церемония, на която присъстваха директорът на ОД на МВР Бургас: старши комисар Калоян Калоянов, началникът на Регионално жандармерийско управление главен инспектор Стоян Грозданчев, зам.-областните управители Божан Божанов и Асен Бонджев, и зам.-кметът Красимир Стойчев.

Ком. Василев сподели къде в областта пожарникарите вече работят в по-добри условия.

„В Карнобат след дълги години обитаване на сграда от 19 в. тази пролет колегите вече са в чисто нова сграда. Благодарение на Община Бургас и Общинския съвет зад нас е реновираната сграда на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и Първа и Втора районна служба. В Малко Търново и Созопол благодарение на общините сградите на пожарната също са обновени. Малко хора знаят за функционирането на центъра във Върли бряг. Той е един от шестте обучителни центрове, като неговата цел е да бъдат подготвени групи от населението, яколко възрасти деца и представители на областни администрации и общини за реакция при наводнения”, каза ком. Василев.

По повод празника бяха наградени и деца в различни възрастови категории, участващи в конкурс „С очите си видях бедата!”.

Бяха положени и венци, и цветя пред паметника на загиналите по време на служебния си дълг пожарникари. Тяхната памет беше почетена и с минута мълчание.

Четирима от огнеборците в Бургас бяха наградени с писмена похвала от главния секретар на МВР. Отличените пожарникари са младши инспектори: Добри Стоянов Кавалеров, Георги Ангелов Ингилизов, Петко Георгиев Стамболиев, Иван Петков Николов.

Поздрав от името на кмета на Бургас поднесе зам.-кметът Красимир Стойчев.

„За мен е чест от името на кмета г-н Димитър Николов и от името на ръководството на Община Бургас да Ви благодаря за Вашето усърдие и мъжественост. За това, че през летните месеци ни спасявате от пожарите, а през есенно-зимните от наводненията . Вашата професия е изключително мъжествена, а Вия я изпълнявате доблестно. Пожелавам Ви много здраве и успехи!", каза зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев.