Седмицата започна със слънчево и горещо време, очакваме затопляне и високи температури до петък. Това прогнозират синоптиците от Meteo Balkans.

Синоптичната обстановка се определя от преобладаващ мощен пренос на гореща въздушна маса от Северна Африка. Максималните температури ще са около 26°-31° градуса по Целзий. Най-горещи у нас райони ще са по традиция Дунавската равнина, Горнотракийската низина и Сандански.

Каква е причината ?
Карта на температурата на 850хпа за 13.09.2021г.

Нека да анализираме температурата на 850хпа (1,5км височина ) Виждаме, че към нашата страна преобладава пренос от югозапад. Въздушната маса, макар трансформира , ще повлияе на максималните температури у нас и на Балканите. Времето ще е сухо и сравнително топло за сезона. Не се очакват валежи поне до петък, термометърът ще показва високи стойности и ще се движат в интервала между 25-32 градуса по Целзий.

Най-горещо, очакваме да е в сряда и четвъртък и то над Дунавската равнина. Според някой модели, температурите ще са между 30-33 градуса по Целзий. Времето ще е тихо и почти без облаци.

Прогноза за 15-ти септември.
Първия учебен ден ще започне с прекрасно време, очакваме да е ясно и без валежи. Температурите сутринта ще са хладни , но следобед - горещо. Максималните температури ще са между 26-31 градуса по Целзий.

Промяна на времето :

Петък и събота, очакваме времето да е нестабилно с чести валежи и гръмотевици. По-значителни над Западна и Централна България. Температурите ще се понижат, но ще останат високи за сезона. По-осъзнаема промяна, очакваме в неделя. Тогава от северозапад към нашата страна ще премине студен атмосферен фронт, когато се очаква на места да превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.