Чрез поезия, проза, музика, изобразително изкуство и театър, Поморие за 63-ти път ще почете един от най-големите български поети – Пейо Яворов, намерил вдъхновение на скалите на морския бряг на Анхиало.

Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ отново канят жителите и гостите на града на поетичните празници „Яворови дни“, които тази година ще се проведат от 01 до 04 септември 2021 г.

По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 01.09.2021 г. /сряда/ от 18.00 ч. Официалното откриване ще се състои от 19.30 ч. пред паметника на Яворов, след което в салона на НЧ „Просвета 1888“ артистите от Драматичен театър - Ловеч ще представят прекрасната постановка “Илинден” по Димитър Талев и Пейо Яворов /вход свободен/. Във фоайето на читалището ще бъде подредена фотодокументалната изложба на Националния литературен музей – София „Да видят всички по света, че българский народ живее…“.

В рамките на „Яворовите дни” ще бъдат представени новите книги на Ана Боянова и на Боян Ангелов, както и сборника на проф. Ана Кочева и Милчо Талев „Анхиалски истории“.

Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ ще бъде домакин на впечатляваща изложба на художника Радко Мурзов и на среща-разговор с доц. Д-р Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев на тема: Литературният персонализъм. Яворов и останалите“.

На 3 септември 2021 г. в НЧ „Просвета 1888“ ще се проведе първият кръг от националния рецитал-конкурс и ще бъде излъчен документалният филм „Между Мина и Лора“.

Под звездния купол на Лятно кино „Яворов“ ще бъдат връчени наградите от конкурса за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” и от конкурса за рецитал, с което ще приключи програмата на 63-то издание на поетичните празници в Поморие.