Правим тази среща като последен опит да търсим съгласие за формиране на мнозинство за промяна в 46-ото Народно събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата си с ИБГНИ. Днес Нинова обяви, че БСП ще проведе срещите с партиите, с изключение на ГЕРБ-СДС и ДПС, и няма да бърза да връща мандата. Причината е да се даде време за актуализация на бюджета. Връщането на мандата вероятно ще е между 10-и – 15-и септември.

„Ние имаме последователна позиция и положихме всички усилия в 46-я парламент да бъде избрано правителство на промяната, което да направи реформи. Неведнъж сме казвали, че зад такова правителство трябва да застанат формациите на промяната. След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи, да участва в правителство. Правителство на всяка цена не е решение. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС за нас е неприемливо. Ако виждате формула без ГЕРБ и ДПС да бъде подкрепено паравителство, ще участваме”, заяви Мая Манолова.

Корнелия Нинова заяви, че няма място за съмнения и не биха направили правителство с ГЕРБ-СДС или ДПС. Адв. Хаджигенов обаче уточни, че това не е упрек, а математика.