"България има готовност за поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19".

Това каза в ефира на bTV съветникът на здравния министър Мира Кожухарова.

Тя каза още, че този въпрос в момента се обсъжда в Европейския център за контрол на заболяванията.

"Щом се смени кратката характеристика и се препоръчва реваксинация - имаме готовност. Нашата система ще бъде коригирана в това отношение и ще може да се регистрира и трета доза", коментира още Кожухарова.

"Съвсем скоро над един милион и двеста хиляди ще станат имунизираните с две дози срещу COVID-19 у нас", уточни ексепртът.

Кожухарова добави, че надеждата й е тази бройка, както и преболедувалите вируса, да направят новата вълна "по-тясна" - бързо да се покачи и бързо да спадне.

Епидемиологът каза, че при всички положения ще се наложи да бъдат въведени допълнителни мерки, ако заболеваемостта продължи да се покачва.

"Ваксината не е магическо средство, винаги има възможност да се заразиш, но е високо ефективна по отношение на "Делта" варианта. Над 80% предпазва от тежко протичане и хоспитализация", каза още Кожухарова.

"Специфично средство за лечение на коронавирус все още няма, но има набор от препарати, които се използват от експертите", допълни тя.

И изтъкна, че не трябва да се самолекуваме, а да потърсим помощ от специалистите, дори и по телефона.

Относно присъственото обучение на учениците Кожухарова каза:

"Ще бъде голямо разочарование децата да се подлагат на това тежко изпитание да стоят вкъщи и да не учат достатъчно. В Ню Йорк, например, ще ходят присъствено на училище, но там всички учители са ваксинирани".