През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата вълна на COVID-19 обаче заразява цели семейства, предупреждават от Военномедицинската академия (ВМА).

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади - между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.


Един от основните симптоми е много висока температура - до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т. нар. британски щам на коронавируса.

По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест - каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек - при някои усложненията настъпват и по-рано - от 24 до 48 часа.


Във ВМА има и заразени, които са били имунизирани, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност, изтъкват медиците от ВМА.