Както вече съобщихме, днес Областният съвет по здравеопазване заседава в Бургас, като на него присъства и доц. Ангел Кунчев. По време на заседанието, водено от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, стана ясно, че нови мерки няма да се налагат.

Кметове на общини, управители на болници от региона, контролни здравни институции, областна дирекция на МВР, регионална здравна каса и др. дадоха ясна и категорична заявка за засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, въведени от здравния министър в началото на юни т.г. Мерките включват: носене на маски на открито, там където има струпване на хора; носене на маски от персонала на хотели и заведения за хранене; носене на маски в закрити обществени помещения и в градския и междуградския транспорт; спазване на дистанция и др. превантивни мерки.

Проф. Мария Нейкова заяви категорично, че е против да се забраняват плановите операции, защото не бива да се допуска да влошаване качеството на живот на всеки, който има нужда от каквато и да е интервенция и не бива да се възпрепятства достъпът до здравни услуги на нуждаещите се.

Присъстващите на заседанието декларираха убеденост, че единствено ваксинирането срещу Ковид-19 може да предотврати развитието на епидемията и че това е гаранция по-бързо да се върнем към нормализиране на социалния живот. За целта РЗИ-Бургас продължава да организира ваксинационния процес в региона чрез 22 временни имунизационни кабинета, разположени на ключови места в областта и с активното участие на общопрактикуващите лекари. Предлагат се всички видове ваксини, одобрени за употреба в ЕС. През почивните дни работят три имунизационни кабинета – КОЦ-Бургас, МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и ДКЦ „Ел Масри“. През м. септември на територията на община Созопол ще се проведат дни на изкуството „Аполония“ – 01.09.21 до 06.09.21. За целта ще бъде осигурен мобилен имунизационен кабинет, в който ще се извършват манипулации на желаещите да се ваксинират с всички видове ваксини. Ваксинационни пунктове ще бъдат открити и в двата МОЛ-а в Бургас, както и на входа на „МЕТРО“.