Правим организация в пет града в страната – София, Плвдив, Варна, Бургас и Велико Търново да направим имунизационни пунктове пред големите магазини като „Метро“, хората ще получат ваучери всеки да пазарува в магазина. Потокът там е много голям, особено в почивните дни. Приветствам такова решение. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в началото на заседанието на Областния съвет в здравеопазване в Бургас, който се провежда в момента. Той каза, че двата основни проблема при надигащата се четвърта вълна от КОВИД са ваксинация и доверие. „Ако можеше да постигнем ваксинация 60-70% нямаше да се сблъскваме с такава вълна“, каза доц. Кунчев.

Той обяви данни, които показват, че от всички нови случаи от тази вълна по-малко от 2-3 процента от напълно имунизирани хора стигат до хоспитализация, до интензивно лечение, още по-малко до смърт. И това се случва при хора в много висока възраст, с много хронични заболявания, на които много по-обикновено заболяване би им създало такива рискове. „С две думи – големите съмнения работят ли ваксините и мерките, трябва да ги забравим. Обаче не ги забравяме. Понякога се отчайвам. На базата на всички тези данни, на цялата научна информация, на базата на това, което идва от света, ние продължаваме да се осланяме на социални мрежи, лъжат ни и други страшни измислени събития. В общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините, не слуша специалистите и лекарите си, не могат да бъдат различни данните. Да, ще има четвърта вълна, да – висока ще е, да – ще напълним болниците, да – ще умрат още хора. Най-демократичните и умните в Европа и света ли сме?“, риторично пита той.

„Големият въпрос е колко ще расте вълната. Всичко е насочено към това да притъпим вълната, колкото може да я отложим. Имаме достатъчно опит.“, добави Кунчев.

Според него решението е с стегната комуникационна кампания, отговор на всеки човек, който се страхува или има притеснения.

„В България за седмица в периода 17-23 август има починали 131 души, от тях 123 са неваксинирани. Ваксинирани с една доза са 5, а с пълна имунизация са 3-ма души.

Това са хора с много придружаващи заболявания.“, посочи той.

„Нашата роля сега не е това да измисляме нови мерки. МС има приет План. При тази степен на недоверие, на настроение на населението да не предприема мерки, за мен е по-важно контрола на сега съществуващите. Защото те не се спазват“, каза още доц. Кунчев.

Според него трябва да се спазват разпоредените 50% като капацитет на обектите, носенето на маски, където е разпоредено, а най-вече засилване на ваксинационната кампания.