Книгата „Ръководство по спешна медицинска помощ“ съм я писал на по-популярен език, така че всички могат да я ползват. Тя има много ценни съвети, в нея се съдържат начините за оказане на първа помощ и доста методики, които са по-лесно достъпни и приложими, отколкото описаните в строгата медицинска литература, с която ние -лекарите, боравим. Така книгата може да се използва и от БЧК, от структурите на Министерството на отбраната, МВР – там, където има нужда от оказване на първа медицинска помощ.“. Това заяви управителят на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. д-р Христо Бозов, който е автор на излязлата преди броени дни книга „Ръководство по спешна медицинска помош“. Както вече съобщихме, нейното официално представяне ще бъде на 23 август, понеделник, в 18 часа, в Библиотеката в Бургас.

Самото представяне, освен на разговоро какво съдържа книгата, ще бъде посветено и на благотворителна кауза. Проф. Бозов ще предостави средствата, събрани от закупуване на книгата на място, за осигуряване на перуки за онкоболни жени.

Писал съм книгата за хора, които не са със съвсем медицинско образование – парамедици, за лекарски асистенти, които университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ за втора година ще приема. Те ще могат да четат от тази книга и да се готвят за държавните си изпити.“, каза още проф. Бозов.

Проф. Бозов е бивш зам.-кмет на Варна. По покана на кмета Димитър Николов преди няколко години той пристигна в Бургас и избра да работи и живее тук. Понастоящем е управител на Комплексния онкологичен център в града, който постоянно се ъпгрейдва с нови високотехнологични апарати и отделения, за да е най-полезен на пациентите. Проф. Бозов обучава и бъдещите лекари и сестри на Бургас в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където е декан на Факултета по обществено здравеопазване и здравни грижи. Автор е на много трудове в областта на медицината, цитирани и изучавани у нас и по света.