Нови сигнали за полицейско насилие са получени във временната парламентарна комисия, която работи по тези случаи, стана ясно на заседанието днес.

Единият от тях е от 2 септември, обяви председателят на комисията Николай Хаджигенов. Мъж сигнализирал комисията, че във въпросната нощ е бил нападнал от няколко полицаи и въпреки че не е оказал съпротива, униформени са бръкнали в очите му и са извадили лещите му. След това е бил задържан, като заповедта за задържането му е била отменена като незаконосъобразна.

В друг сигнал младеж споделил, че въпреки че не е участвал в прояви на агресия, при опит да стигне района на Военния клуб получил удари в гърба и бедрото. Бил напръскан и със сълзотворен спрей.

Временната парламентарна комисия за полицейското насилие гласува да се съберат допълнително данни и доказателства и за двата сигнала.

По-рано днес прокуратурата, цитирайки решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г., заяви, че НС не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно производство.

Според обвинението противното би представлявало нарушение на Конституцията от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати. От прокуратурата обявиха още, че досъдебните производства, съдържащи класифицирана информация, са извън кръга от сведения, които парламентарна комисия може да получава и използва. Подчертаха и че явяването на главния прокурор по така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията.

Председателят на комисията от своя страна днес също цитира Конституцията и заяви, че НС има право да получава информация за дейността на прокуратурата, а главният прокурор нарушава закона. Поради тази причина Арман Бабикян предложи да бъде сигнализиран правосъдният министър за неявяването на главния прокурор пред комисията, който да сезира Висшия съдебен съвет за нарушаване на Конституцията от страна на Гешев.

Комисията единодушно прие предложението. Прие и да бъдат сигнализирани редица европейски институции за случилото се по време на протестите, включително и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши за прекратяване на преписки срещу полицаи, употребили насилие срещу протестиращи.

Комисията продължи да заседава при закрити врата заради изслушването на полицаи от ГДБОП.

На заседанието миналата седмица парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие, показа неизлъчвани кадри с побои и издевателства по време на антиправителствените протести миналото лято.

Записите са от вечерта на 10 юли 2020 г. На тях се вижда как служителите на МВР ритат, удрят и бутат протестиращи, които са с белезници на земята.

Вчера, от отговор на държавното обвинение до председателя на парламентарната комисия Николай Хаджигенов, стана ясно, че спецпрокуратурата няма да осигури участие на прокурори на комисията.

Мотивът за отказа е фактът, че разследването не е приключило и събраната информация в хода на същото представлява следствена тайна. В противен случай би се допуснало нарушение на Конституцията, посочват от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че парламентарният контрол, заложен във вида на годишен доклад на прокуратурата, не може да се изразява и като доклад по конкретно наказателно производство.

Източник и снимка БНТ