„Болниците ще се справят при четвърта вълна.“ Това заяви след срещата на здравните власти с ръководствата на болничните асоциации за готовността на лечебните заведения за евентуална четвърта вълна на коронавирус, заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Вероятно ще тръгнем към разработването на някакъв софтуер, на база данните на НЗОК, за наличните легла. Това ще е полезно за Спешна помощ и гражданите. Ще поръчаме стратегически медикаменти като Ремдесевир и нискомолекулни хепарини, които по време на пандемия стават дефицитни. Идеята е да се направят запаси в шест болници, които да се разпределят по другите болници. Това ще стане с актуализацията на бюджета и затова тя е толкова важна. Ние настояваме най-много за нея. Говорим за закупаването на нови около 15 000 опаковки Ремдесивир. Към момента имаме 7 000 опаковки. Ако закупим новите опаковки, те ще стигнат до края на септември, когато в сила трябва да влезе новият договор.“ заяви д-р Петров.

„Проблеми с персонала в болниците винаги има. Той е хроничен. Извънболничната помощ също трябва да се задейства, за да няма натиск върху болниците. В момента се разработва една процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ. Много от COVID болните могат да не се лекуват в болница. Тази процедура ще може да се изпълнява от джипита и интернисти. Ще се заплащат няколко прегледа и ще могат да се дават лекарствата, които искаме да натрупаме в резерв. Ще се плащат и изследванията. Така хората, които са по-леко болни, ще могат да се лекуват съвсем ефективно и вкъщи. Надявам се тази нова процедура да предизвика интерес сред личните лекари“, обяви той.

„Мерките ще следват плана, който е приет. Има голяма съпротива срещу едно затваряне. В „оранжевата зона“ се предвижда намаляване капацитета на заведенията и масовите сбирки. Ще засилим контрола. Ще поискаме засилени мерки в градския транспорт. Според нас там мерките не се спазват, а това едно от най-рисковите места за заразяване. Същото важи и за събирания на големи сбирки на затворени места. Трябва да има засилен контрол. Ще разчитаме и на полицията", заяви зам.-здравният министър.

„РЗИ-тата трябва да създадат един списък с основните рискови обекти, в които става заразяването. Там ще се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да се акцентира върху квартални магазинчета. Ще се поиска от областните щабове да засилят мерките в градския транспорт. Ще се направи отделна среща за градския транспорт и метрото в София, тъй като прави впечатление, че мерките там не се спазват. Проблемът са и масовите мероприятия на открито и закрито. Това са рисковите моменти - събиране на големи групи на закрито в тесен контакт,“ обясни д-р Петров.

„Рецептурната книжка вече трябваше да е отпаднала. „Информационно обслужване“ бави няколко проекта. Безплатните лекарства за тези, които ще се лекуват амбулаторно, ще се дават по преценка на личните лекари и ще се заплащат от здравната каса. Финансовата помощ за личните лекари продължава с тази нова ще им гарантираме значителни приходи, ако те извършват тази дейност. Ако те обаче откажат да лекуват пациенти по тази процедура, вероятно ще им спрем месечната финансова помощ“, категоричен беше д-р Петров.