Спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев. Становището е по повод полученото в Специализираната прокуратура писмо на депутата Николай Хаджигенов, в което се иска на следващото заседание на ръководената от него временна комисия (на 18 август, сряда) да бъде осигурено присъствието и да бъде изслушан наблюдаващият прокурор на досъдебното производство по прокурорска преписка 1425/20 г. (за полицейското насилие).

Становището на Спецпрокуратурата е съгласно решения на КС, в които се казва, че длъжностните лица, изключени от парламентарен контрол, са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати.

"В тази връзка ние считаме, че наблюдаващ прокурор по неприключило досъдебно производство или по приключило досъдебно производство, не може да се явява в парламентарна комисия и да му се задават въпроси какви действия се извършени по разследването и защо той е преценил да извърши дадени действия по самото досъдебно производство", каза прокурор Кръстев и допълни:

"С това становище ние не твърдим, че прокуратурата, актовете и действията на прокурорите са безконтролни. Напротив - има контрол и този контрол е разписан в НПК и Закона за съдебната власт. Контролът е единствено и само съдебен или инстанционен, който се осъществява от горестояща прокуратура".

По думите му само наблюдаващ прокурор може да прецени каква информация може да даде на НС.

На въпрос прокурор Кръстев заяви, че няма информация дали са образувани досъдебни производства за полицейското насилие.

Спецпрокуратурата даде разяснения и по повод сигнал за рекордно високата цена на тока за бизнес.

Сигналът е разпределен на случаен принцип и е определен прокурор, каза Кръстев. Той е извършил лични действия по проверка, изразени в изискване на документи и информации от различни институции -
Министерство на енергетиката, БЕХ и Българска независима енергийна борса. Наблюдаващият прокурорът е постановил и извършване на отделни действия от страна на ДАНС. След получаване на документите, наблюдаващият прокурор ще прецени дали има данни за извършено престъпление и да образува досъдебно производство.

За момента не могат да се направят изводи дали става въпрос за картел, каза прокурор Кръстев.

източник и кадър БНТ