Министърът на икономиката Кирил Петков с коментар по казуса за двойното му гражданство. Думите му дойдоха преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност и след като от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено”, обясни той.

Петков заговори и за „най-голямата мечта на ГЕРБ”. „Представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. Това им е голямата мечта и на базата на това те се опитват да ударят под кръста с някакви такива действия… Другата им голяма мечта, аз съм сигурен, е да не бъда оттук нататък министър, докато не си взема документите. За съжаление, те ще дойдат съвсем скоро”, каза още той.

„Не може чрез някакви административни процедурки да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители”, категоричен е Петков.

Относно нагласите преди КСНС министърът посочи, че най-важното е да се вземе решение за актуализацията на бюджета. По думите му без 430 млн. за бизнеса ще бъде пагубно да се посрещне новата вълна на коронавируса.

„Без парите за първа линия и без актуализацията на пенсиите, в този момент, на базата на това, че парите са в държавата и парламентът трябва да одобри тяхното целево отпускане - е безумно, ако не се вземе това решение”, обясни той.

източник Нова тв