Преди малко парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност при назначаване на служебното правителство, свързана с назначението на министър Кирил Петков.

„Той се оказва с двойно гражданство и ние естествено, че имаме много въпроси към него. Първият е това гражданство валидно ли е и било ли е валидно към момента на неговото назначаване? Защото, ако е бил с двойно гражданство в този момент, това значи, че е нарушена конституцията. Българската конституция ясно казва, че хората, назначавани за министри, трябва да отговарят на изискванията на кандидатите за народни представители”, каза Даниел Митов при внасяне на искането.

„Знаем, че с една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство. Ако с молба, заверена при нотариус, можеш да се откажеш от гражднаство, би следвало да можеш и да получиш гражданство така. Не се прави така. Гражданство се елиминира в момент, в който има акт на съответното правителство”, каза Даниел Митов. Той заяви, че искат незабавното отстраняване на министър Петков от поста, именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук-нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това може да донесе негативи за държавата. Митов попита и дали президентът Румен Радев е знаел за двойното гражданство на Петков.