Центровете за контрол и превенция на заболяванията - CDC на САЩ съобщават, че бременни жени могат да получат ваксина срещу Covid-19.

Бременните са изложени на по-висок риск от тежко заболяване и усложнения от коронавирус при бременност.

CDC публикува нови данни за безопасността на ваксините срещу COVID-19 при бременни и препоръчва всички хора на възраст над 12 години да се ваксинират срещу COVID-19.

"CDC насърчава всички бременни или които мислят да забременеят и тези, които кърмят, да се ваксинират, за да се предпазят от COVID-19", коментира директорът на CDC д-р Рошел Валенски.

"Ваксините са безопасни и ефективни и никога не е било по-спешно да се увеличат ваксинациите, тъй като сме изправени пред силно заразния вариант Делта и виждаме тежки резлутати от COVID-19 сред неваксинирани бременни."

Нов анализ на CDC от текущи данни от регистъра на v-безопасна бременност, оценява ваксинацията в началото на бременността и не открива повишен риск от спонтанен аборт сред бременни жени, които са получили ваксина иРНК преди 20 седмици от бременността.

Спонтанен аборт обикновено се случва при около 11-16% от бременностите и това проучване установява, че процентът на спонтанен аборт след получаване на ваксина срещу COVID-19 е около 13%, подобно на очаквания процент на спонтанен аборт в общата популация.

По-рано данните от три системи за мониторинг на безопасността не са открили опасения за безопасността на бременни, които са ваксинирани късно в бременността, или за техните бебета.

Взети заедно, тези данни и известните тежки рискове от COVID-19 по време на бременност показват, че ползите от ваксина срещу COVID-19 при бременни надвишават всички известни или потенциални рискове.

Забелязва се увеличаване на броя на бременните, заразени с COVID-19 през последните няколко седмици. Повишеното разпространение на силно заразния вариант на Delta, ниската ваксинация сред бременните и повишеният риск от тежко заболяване и усложнения при бременност, свързани със заразяване с COVID-19 сред бременните, правят ваксинацията за тази популация по-спешна от всякога.