Каква е стратегията на Министерството на туризма за възстановяването на летния туристически поток в нивата преди пандемията? Какви мерки предприема министерството на туризма за осигуряване на нормалното протичане на летния сезон, свързани с управление на морските плажове и местата за настаняване и хранене? Тези въпроси отправи народният представител от ГЕРБ-СДС- Бургас Галя Желязкова към ресорния министър Балтова. Изказването бе в рамките на блиц-контрол като част от дневния ред на парламента днес, като отношение към него представи и депутатът Николина Ангелова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Туризмът е изключително важен за икономиката на страната, особено за такива области като Бургас, от чийто район съм избрана за народен представител. Преди пандемията от Ковид 19 летният туризъм формираше между 60 и 70% от общия туристопоток в страната. За лято 2019 г. само за месеците от юни до септември над 5 500 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни. Съгласно системата ЕСТИ от 1-ви май до 8-и август тази година над 2,5 млн. български и чуждестранни туристи са избрали България за своята почивка, като в основната си част те почиват на българското Черноморие. По информация от медиите плажовете са препълнени и всички места за настаняване са резервирани“, заяви от трибуната бургаският депутат.

Тя подчерта, че тези данни са оптмистични за туристическия бранш, но е от ключово значение да има навременно планиране и вече да е започнала подготовката за лято 2022 г. „С оглед на пандемията, в която все още се намираме и непрекъснатото нарастване на случаите на заразяване, е от съществено значение да има предвидимост на мерките, които правителството взима за ограничаване на пандемията, за подпомагане на туристическия бизнес от нейните последици и същите да се обсъждат предварително с бизнеса“, допълни Желязкова.

Народният представител попита още с кои държави се работи за привличане на туристи и какви мерки предприема Министерство на туризма за осигуряване на нормалното протичане на летния сезон, свързано с управлението на морските плажове, местата за настаняване и заведенията.

От своя страна министър Балтова коментира, че има работни групи, които съставят стратегия за развитие на туризма за следващия туристически сезон. Бургас е един от най-активните туристически райони. Този летен сезон, съпоставен с предходния за месеците от май до юли, е с ръст от 100 %.

Относно контролът, който осъществява Министерство на туризма, стана ясно че са предвидени общо 266 проверки на морски плажове, като по-голямата част от тях са осъществени. Проверява се дали цените отговарят на предварително обявените, както и дали концисионерите и наемателите спазват договорните си взаимоотношения