Повече от 70 ученици от 8-ми до 12-ти клас от страната и от чужбина ще пристигнат в Бургас на 16-и август, когато стартира прочутата лагер-школа на „златния“ физик на България Теодосий Теодосиев – Тео. Занятията ще се провеждат в модерната база на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“.

„Изключително съм щастлив, че ще посрещнем в нашия град бъдещите блестящи физици и математици на България! Сигурен съм, че тук, тези даровити деца ще получат всички необходими условия както за своето успешно обучение, така и за едно незабравимо лятно преживяване. Благодаря още веднъж на големия български учител по физика и приятел на нашия град – Тео, който откликна на нашата покана и избра да води своята знаменита лятна школа в Бургас. Пожелавам успех на всички участници в нея“, сподели кметът Димитър Николов.

Лагер-школата по физика в Бургас ще се проведе на две смени – от 16.08.2021 г. и от 23.08.2021 г., като в първата ще вземат участие 72, а във втората 79 деца. Сред тях има и 6 ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Всички ученици са от националните отбори по физика и математика, както и от елитни университети по света.

Децата учат в престижни математически и елитни гимназии от София, Варна, Казанлък, Велико Търново, Пловдив, Русе, Кюстендил, Благоевград, Габрово, Стара Загора и др., както и от страни като Англия, Белгия, Швеция, Канада и други.

Освен самият Теодосий Теодосиев, в лятната школа в Бургас ще преподават още Георги Бяндов – бивш негов ученик и учител по физика в Математическа гимназия „Казанлък“, Камен Велев, който завършва физика в момента, Никола Каравасилев, който подготвя международните олимпиади по астрономия и астрофизика и др.

Националната школа по физика на Теодосий Теодосиев води началото си от 1974 година, като през годините се радва на нарастваща популярност, а броят на желаещите надхвърля ограничения брой на местата в нея, което води до подбор на участниците.

Учителят Тео привлича интереса на учениците към физиката с различния си подход, впоследствие еволюирал до „Методика за формиране на силов интелект“, който бързо доказва своята ефективност. Негови ученици в момента са професори по физика и изследователи в най-реномираните университети и научни институти в света.