„Предстои още по-вероломна вълна на коронавируса”, предупреди днес директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров по време на заседанието на областния щаб за борба със заразата. Той беше свикан, след като Бургаска област влезе от зелената в жълтата зона. Д-р Паздеров каза, че очакванията му за новата вълна са свързани с Делта вариантът, койтос се разпространява 60% по-бързо и засяга предимно хора на млада възраст.

Към момента близо 20% от младото население е ваксинирно, а 14% с две дози.

„Намираме се в първата шестица, спрямо останалите области в страната”, каза д-р Паздеров. Той обаче предупреди, че летният сезон в момента е добър, но всяко неща има своята цена. Той посочи, че по време на пандемия най-важното нещо са кадрите.

„Не е важна само жертвоготовността, най-важно е самообладанието. С тези хора – лекарите, и с тяхното самообладание, ние ще се справим”, посочи още той.

На заседанието на щаба присъстват представители на лечебните заведения и кметове от областта.

„За последните 14 дни имаме заболеваемост 30 на 100 000 души население. Тя е най-висока в страната. По заповед на министъра на здравеопазването както тук, така и в цялата страна ще бъдат свикани такива щабове. На тях ще се разгледа планът за действие в различните етапи от развитието на следващата вълна. Той е разделен на 4 нива. Ние сме на първо ниво и би следвало да ангажираме по най-бързия начин легловата база за около 20% от новорегистрираните, които биха потърсили лекарска помощ”, каза д-р Паздеров. На първо време в Бургаска област ще бъдат разкрити 70 легла за неинтензивни пациенти + 4 реанимационни. Ще бъдат включени 12 болници, първи са УМБАЛ Бургас, УМБАЛ „Дева Мария”, МБАЛ Бургасмед, болниците в Айтос и Поморие.