След успешната поредица камерни концерти в Експозиционен център „Флора“ през лятото на 2020 г., тази година Държавна опера – Бургас продължи добрата традиция с поредицата „Купон на Флората“. Първото събитие бе на 18-и юни – концертният спектакъл с песни от американски мюзикъли – „Music Of The Night”.

В съботната вечер на 24 юли от 20.30 часа в откритото пространство на Експозиционен център "Флора" в Морската градина на Бургас почитателите на руската музика ще имат възможност да присъстват на едно музикално събитие, което съчетава най-доброто от руската музикална култура, несравнима като емоционално въздействие и романтично звучене. Концертният спектакъл "Любими руски романси" е по идея и сценарий на солиста на Бургаската опера Диман Панчев, бас, и обединява популярни музикални заглавия от народното песенно творчество на Русия, незабравими мелодии от руската филмова класика, както и руски и цигански романси.

В богатата и разнообразно жанрово програма специално участие вземат и солистите на Държавна опера – Бургас Людмила Михайлова, сопран, Йордан Христозов – баритон и китара. Специално участие взема концертмайсторът на оркестровия състав на Бургаската опера Йордан Ковачев, цигулка. Като част от цялостното настроение и колорит на концертната програма на "Любими руски романзи" участват и: пианистките Дария Кръстева и Нина Райхел, Яким Якимов – вокал и китара, Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова – вокали.

Посетителите на уютното пространство на градината в Експо център "Флора" ще чуят в премиерната програма на концерта:

"Взяв би я бандуру", "Вдол по улице метелица идет", "Сулико", "Жаворонёк" , "Ноченька", "Белая акация", "Постой, поровоз", "Позови меня тихо по имени", "Журавли", "Ваше благородие", "Поручик Галицин", "Александра" , "Вдоль по Питерской", "Подмосковные вечера", "Нане, цохачерние", "Очи чёрные"и др.

Компоненти на концерта са умело съчетани – от цялостно издържаната идейна концепция, до стилната сценична визия и звук

В програмата „Купон на Флората“ през Лято‘ 2021 са включени още: „Наздравица“ – на 13 август, както и бароковия концерт „Пътуване във времето“ – на 28 август.

За Диман Панчев, бас, по чиято идея и сценарий е концертният спектакъл „Любими руски романси“:

Завършил е Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1991 година, в класа на доцент Коснтанца Вачкова. Като студент, пее на сцената на Учебен оперен театър – Сливен, в ролята на Осмин в „Отвличане от сарая“ от Моцарт– с диригент Владимир Кираджиев и режисьор Ваня Бъчварова. През 1991 година пее в Софийската национална опера в ролята на Зарастро в операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт. В Националната опера е пял под диригентската палка на Иван Марионов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев. Дебютира и като Колин в „Бохеми“ от Пучини, бил е в ролята на Базилио в „Севилският бръснар“ – Росини, Абимелек в „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс, Том и Самуел в „Бал с маски“ от Верди, Рамфис в „Аида“ от Верди. Участвал в в „Реквием“ на Моцарт. Бил е на турне със Софийската опера в Испания – с Валери Попова и Дарина Такова – в „Княз Игор“ /1999 г./, като Галицки – опера на площада, и като Цунига в „Кармен“. Гостувал е на Майски оперни празници в Опера Скопие в ролята на Закария в „Набуко“ от Верди. С Пловдивската опера е бил на турне със Стоян Попов в Испания в периода 1992 г. – 1995 г. – в ролите на Закария в „Набуко“ от Верди. В Пловдивската опера е пял под диригентстото на Борислав Иванов. Канен е за солист в периода 1993 г.-1999 г. във Филхармонията на Мюнхен, Германия, в Перуджа, Италия, Оssiach Austria – с Николай Геда /1995 г./ в Сантандер, Испания, участвал е в концертното изпълнение на „Canto General” с Микис Теодоракис в Мюнхен, с Баварския Радиохор и оркестър, в концерт с Франциско Арайза с Мюнхенската филхармония. Диман Панчев има над 500 участия във фестивали за сакрална музика в Перуджа, Равена, с камерните състави: „Филипополис“ – Пловдив, с диригент Христо Арабаджиев, „Свети Седмочисленици“ – София, с диригент Димитър Григоров. Участвал е в концерт в Бирмингам хол, Англия – с „Бохеми“ на Пучини.

В периода от 1992 г. – 2008 г. е пял с Русенската опера, под диригентската палка на Георги Димитров – в Холандия, САЩ, Германия, Австрия, Испания – в ролите на Раймондо в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Закария от „Набуко“ от Верди, Рамфис в „Аида“ от Верди, Спарафучиле в „Риголето“ от Верди, Базилио в „Севилският бръснар“ от Росини, Тимур в „Тудандот“ от Пучини, Ферандо в „Трубадур“ от Верди. Диман Панчев е пял като Крал Филип в „Дон Карлос“ от Верди на премиерния спектакъл на Старозагорската опера – през 2001 г. Гастролирал е в Залцбург с „Бохеми“ от Пучини, с „Турандот“ от Пучини – в Австрия, Германия, Испания, САЩ. С Държавна опера – Бургас, под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, е бил на гастроли в САЩ, Германия, Австрия – в периода 2005 г. – 2007 г. – с „Набуко“ и „Аида“ от Верди, „Турандот“ и „Тоска“ от Пучини – във фестивалите: Белинзона – Швейцария, във Фестивалната зала „Grosses festspielhaus“ в Залцбург – Австрия, фестивалите в Равена и Перуджа – Италия, Сантандер – Испания, Скопие – Македония и др. и др.

Участвал е като солист в „Дон Карлос“ от Верди, като дебютът му в ролята е през 1994 г. на сцената на Бургаската опера, с диригент Иван Вульпе, където пее и в „Бохеми“ от Пучини, „Аида“ от Верди, „Севилският бръснар“ от Росини, „Самсон и Далила“ от Камий Сен Санс“, „Набуко“, „Манон Леско“ от Пучини, „Бал с маски“, „Набуко“ от Верди и др.

Диман Панчев е носител на Първа награда на конкурса в Callosa de Sarria, Аликанте, Испания – през 1997 г. – Елена Образцова, Финалис Ирун, Испания – 1998 г. Издаден е соло диск Artenova Classics – през 1997 г. – LC 3480, Munchel JMP Liturgical songs LC 8870, Switzerland Novalis 1999 LC071.